Airco in huis

Airco in huis kan een grote verbetering zijn voor uw wooncomfort en levenskwaliteit. Met een airconditioning-systeem kan je de temperatuur en luchtvochtigheid in uw huis regelen, wat kan helpen om de hittegolf en de warme zomers te bestrijden. Maar misschien nog wel belangrijker, het kan je gasverbruik flink verlagen. Want warmtepomp airco's (lucht / lucht) zijn in staat net zo effficient te verwarmen als te koelen. Het proces wordt simpelweg omgedraaid. 

 

Er zijn verschillende soorten airconditioners die geschikt zijn voor gebruik in huizen, zoals splitsysteem airconditioners, monoblock airconditioners en mobiele airconditioners.

 

Splitsysteem airconditioners zijn de meest populaire keuze voor huizen omdat ze een hoge prestatie en efficiëntie bieden. Ze bestaan uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit die verbonden zijn door een buis voor koudemiddel. Ze kunnen zowel koelen als verwarmen. 

 

De binnenunit wordt geïnstalleerd in de kamer die u wilt koelen, terwijl de buitenunit wordt geïnstalleerd op het dak of buiten de muur van het huis.

Lees hier meer over de kosten voor het installeren van een airco in huis

Monoblock airconditioners zijn een goedkopere optie die gemakkelijk te installeren is. Ze hebben alle componenten, waaronder een compressor en een condensor, in één eenheid die aan het raam of de muur kan worden bevestigd.

 

Mobiele airconditioners zijn de meest flexibele optie omdat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn en geen permanente installatie vereisen. Hoewel niet aan te raden vanwege de zeer hoge energiekosten en inefficiënte koeling.

 

Het kiezen van het juiste airconditioning-systeem voor jouw huis hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, isolatiewaarde en de hoogte van het plafond.

 

Vermogen berekenen

 

Het vermogen van een airconditioner kan worden berekend door te kijken naar de BTU-rating van het apparaat. BTU staat voor British Thermal Unit en is een maat voor de hoeveelheid warmte die door het apparaat kan worden verwijderd.

 

Hoe hoger de BTU-rating, hoe meer warmte het apparaat kan verwijderen en hoe groter de ruimte kan zijn waar het apparaat wordt gebruikt.

 

Om het vermogen van een airconditioner te berekenen, is het belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is waar het apparaat wordt gebruikt. Dit kan worden berekend door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte te meten en deze afmetingen te vermenigvuldigen. Vervolgens kan de BTU-rating van een airconditioner worden gebruikt om te bepalen of het apparaat geschikt is voor de ruimte.

 

Als vuistregel gebruiken wij de berekening; lengte x breedte x hoogte x 30 watt. Het is echter raadzaam om de specificaties van het apparaat te raadplegen om zeker te zijn van het juiste vermogen.

Lees meer over hoe je het vermogen van je airco berekend in dit artikel. 

 

 

Stroomverbruik airco

 

Het is moeilijk om een exact antwoord te geven op de vraag hoeveel stroom een airconditioning-systeem gebruikt, omdat het stroomverbruik kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk en type airconditioner, de grootte van de ruimte waar het systeem wordt gebruikt, en hoe vaak en hoe lang het systeem wordt gebruikt. Algemeen gezien zal een airconditioner echter meer stroom gebruiken dan andere huishoudelijke apparaten, zoals een koelkast of een televisie.

 

Je kan bij een 2.5kW airco (voor een ruimte van 25m2 bijvoorbeeld) uitgaan van 700 watt verbruikt gemiddeld. Waarbij de SCOP zo rond de 4.5 zit. Dat houd in dat de energie die je erin stopt. (In dit geval 700 watt) vermenigvuldigd mag worden met 4.5. Dat is dan de energie die eruit komt (de warmte of koelte).

Daarmee zijn lucht / lucht warmtepomp systemen ook zo efficiënt en energie zuinig. Een energielabel van A++ is bij dit soort cijfers waar je vanuit kan gaan.

 

Tips om de airconditioning in je huis efficiënt te laten werken:

 

  1. Zorg ervoor dat de filters van de airconditioner regelmatig worden vervangen om te voorkomen dat ze verstopt raken. Dit kan de luchtcirculatie verbeteren en het energieverbruik van de airco verminderen.
  2. Zorg ervoor dat de binnen- en buitenunits van de airco vrij van obstakels zijn, zodat de lucht vrij kan stromen.
  3. Installeer zonwering of gordijnen om direct zonlicht te blokkeren, wat kan helpen om de binnentemperatuur te verlagen en het energieverbruik van de airco te verminderen.
  4. Gebruik de airco alleen wanneer het nodig is en stel de thermostaat in op een comfortabele temperatuur. Het is niet nodig om de airco op een lagere temperatuur te zetten dan nodig is om het huis koel te houden.
  5. Laat de airco regelmatig onderhouden door een professionele technicus om te zorgen dat het apparaat efficiënt blijft werken. Dit kan ook helpen om eventuele problemen op te sporen voordat ze erger worden.