Airco vermogen berekenen

Airco vermogen berekenen - Hoeveel Kilowatt per kubieke meter

Voor het koelen van een ruimte met een Airco is er doorgaans 30 tot 50 watt vermogen nodig per kubieke meter. 

Zo bereken je in een paar simpele stappen hoeveel koelvermogen er nodig is.

Natuurlijk kan dit wel verschillen per ruimte. Staan er bijvoorbeeld veel computers, of is de ruimte voorzien van een plat dak met veel ramen. Dan is er meer vermogen nodig en reken je doorgaan met een hogere wattage per m2. 

Een advies op maat is altijd mogelijk mocht je twijfelen aan de capaciteit die nodig is voor de ruimte. Bel hiervoor naar: 085-0046676

We helpen graag verder. 

1.   Bereken de inhoud van de te koelen ruimte

Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters. Bijvoorbeeld: de ruimte is 5 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog. De berekening wordt dan 5 x 5 x 3 = 75 m3.

2.   Bepaal de vermenigvuldigingsfactor

Afhankelijk van de kenmerken van de ruimte, gebruik je een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50 (watt). Deze factor staat voor het benodigd aantal Watt koelvermogen per m3 inhoud. 

x 30watt: Dit zijn ruimtes die goed geïsoleerd zijn, een normaal glasoppervlakte, geen plat dak of schuin dak en weinig elektronische apparatuur hebben.

x 40watt: Deze ruimtes zijn minder goed geïsoleerd, hebben bijvoorbeeld een groot glasoppervlakte en/of er staan veel elektrische apparaten.  

x 50watt: Deze ruimtes hebben een zeer hoge warmtelast of er worden producten bewaard zoals levensmiddelen en medicijnen, waarvoor een lage ruimtetemperatuur gewenst is.

Vaak offereren wij een wat zwaardere airco, dit omdat het handig kan zijn dat de airco in de slaapkamer ook de gang en de kamer van de kinderen een klein beetje extra verkoeling kan geven.

3.     Bereken het benodigd koelvermogen

Neem nu de berekende inhoud uit stap 1 en vermenigvuldig dat met de factor uit stap 2. Bijvoorbeeld: 75 m3 inhoud vermenigvuldigd met factor 30 (Watt per m3).

Het benodigd koelvermogen is dan 2250 Watt. Dit komt overeen met 2,2 kW. in deze situatie zouden wij altijd adviseren een zwaardere airco te plaatsen. Dit komt dan neer op 2,7kW.

Het is belangrijk dat de installatie goed is afgestemd op de ruimte en deze voldoende comfort biedt. Daarom is advies op maat altijd het beste. Neem daarvoor 7 dagen per week contact met ons op. Dit kan via Chat, telefoon of email. 

Stuur foto's op van de situatie, of bespreek het met ons via videobellen. Natuurlijk zijn we ook altijd bereid om langs te komen.