Airco voor verwarmen

Het moge duidelijk zijn. We moeten met zijn allen van het dure gas af. Er wordt veel over geschreven en gezegd en één ding is inmiddels duidelijk. Met een airco kan je zuinig en zeer effectief verwarmen in de winter en koelen in de zomer. En dat is stukken goedkoper dan gas!

Verwarm met een Airco


Energiebesparing met een lucht/lucht warmtepomp (airco)

Airco's zijn tegenwoordig zeer efficient en zuinig met energie. Zo stop je 1kw aan energie in de airco en krijg je er maar liefst 5kW aan warmte voor terug!

Er zijn inmiddels veel mensen die met berekeningen laten zien dat het verwarmen met een airco een hele grote besparing biedt per maand.

Voorbeeld

Zo was er een huishouden dat de eerste 3 maanden van 2022 maarliefst 800 euro had bespaard door te verwarmen met de airco!

De prijzen voor elektriciteit daalde, terwijl de gasprijzen door het dak gingen. Dit huishouden verbruikte enkel nog gas voor het verwarmen van kraanwater, douche en ze kookten nog op gas. Dat resulteerde in deze stevige besparing!

De aanpak

Stel je thermostaat van je ketel in op een lagere temperatuur en zorg dat de lokale verwarming via de airco's de ruimte verwarmen op de momenten dat dat moet. Met slimme instellingen kan je ervoor zorgen dat de airco in de woonkamer bijvoorbeeld om 7 uur s'ochtend automatisch wordt geactiveerd. Zo verwarmd hij de woonkamer en ben je bij het ontbijt in een warme ruimte. Verlaat je het huis, dan schalt de airco uit en stopt hij met verwarmen. Zo bespaar je pas echt veel gas.

Maar hoeveel bespaar ik dan per jaar met het verwarmen met een airco?
Natuurlijk is het bij ieder huishouden anders. De een heeft de kachel altijd aanstaan en moet het 22 graden zijn, bij de ander is 19 graden voldoende. Ook of je lang of kort doucht heeft grote invloed op je gas verbuik. Hoewel dat niet de grootste kostenposten zijn. Want verwarming is toch wel het grootste deel van je energierekening. Als je hier dus op kan besparen dan kan het hard gaan.

Zo schreef ik al eerder dat een gemiddeld huishouden met een redelijke isolatie en een paar zonnepanelen op het dak al een besparing van 800 euro haalde in 3 maanden tijd. De verwarming werd enkel nog door de airco's gedaan. De electra rekening steeg maar de gasrekening daalde nog harder. En aangezien gas steeds duurder werd was het rendement gigantisch in een korte tijd. Inmiddels zit dit huishouden op een besparing van zo'n 430 euro per maand. Dit is berekend ten opzichte van de situatie waarin ze nog GEEN airco's in huis zouden hebben.

Verwarmen met een airco is dus onder de streep een logische keuze.

Naast dat het een logische keuze is verbaast het ons dat de overheid enkel subsidie geeft op de lucht/water warmtepompen. Het klopt dat dit een goed rendement kan opleveren alleen hangen hier wel een aantal belangrijke voorwaarden aan vast.

Zo moet een huis uitstekend geïsoleerd zijn en moet je een goede vloerverwarming hebben. Een Lucht/water warmtepomp is namelijk een "lage temperatuur" warmte systeem. Dat wil zeggen dat het water zo rond de 40C graden zal worden. Het is dus niet geschikt voor radiatoren. (die worden namelijk wel tot 80C gestookt door de ketel). Alleen vloerverwarming betekent ook een goede isolatie!

Daarnaast is de investering in het aanleggen van een warmtepomp systeem (lucht/water) een grote. Je zal namelijk eerst flink moeten investeren in isolatie en vervolgens een dure installatie die vaak veel ruimte in beslag neemt.

Overigens zeggen we niet dat je dat niet moet doen. Als je huis er geschikt voor is, doe dat vooral. En maak dan ook zeker gebruik van alle subsidies.

Maar in alle andere gevallen waarbij isolatie redelijk is, het budget minder groot is en er relatief snel een oplossing moet komen met zekerheid op besparing per maan. Kies dan voor een airco voor je verwarming. Het is echt de moeite en geld dubbel en dwars waard. Vooral nu.

Wil je meer weten over onze aanpak? Of wil je een offerte voor het plaatsen van een lucht/lucht warmtepomp? Neem dan contact met ons.