Airco omkasting of cover, waarom, de kosten en de voordelen.

Een kast om je airco, ook wel een airco cover genoemd. Is dat handig?

Een airco cover, airco ombouw of airco kast. Hoe je het ook noemt. Het heeft zeker voordelen en met dit artikel geven we je meer informatie en een keuze hulp.

Veel huishoudens kiezen met de extreme gasprijzen en de steeds hoger wordende temperaturen voor een warmtepomp Airco. Deze split unit systemen bestaan uit 2 delen. Een binnen en een buiten unit. Voor deze specifieke buitenunit bestaan mooie oplossingen, want het oog wil ook wat...

 

De airco cover

 

De airco cover zorgt ervoor dat je airco wordt afgedekt. De (meestal) witte buitenunit kan zo worden omgetoverd tot een fraaie kast die bijpassend in stijl kan worden uitgekozen. Maar daarnaast heeft het ook een geluidsdempend effect. 

 

Airco cover installatie

 

Je installeert een Airco Cover eenvoudig. Je schuift deze over de buitenunit heen en klaar. De airco wordt beschermd tegen weersinvloeden en kan prima blijven functioneren en presteren. Mits voldoende luchttoevoer natuurlijk. 

Wij snappen dat de buitenunit niet altijd mooi is om te zien. Daarom is een airco kast een mooie en makkelijke oplossing. Je kan de airco covers in verschillende maten, kleuren en materialen krijgen. Met een kast over je airco verberg je eenvoudig die opvallende witte buitenunit.

Te gebruiken voor iedere soort buitenunit. Maar let wel op een paar zaken voordat je een airco omkasting / cover besteld.  

  1. De lokatie waar de airco cover mag komen moet toereikend zijn
  2. Het materiaal van de airco cover moet passen bij de lokatie
  3. Kies de juiste afmeting van de kast. 
  4. Zorg voor voldoende lucht toevoer 
  5. Moet de kast gelui dempen? Houd hier rekening mee. 

 

Airco ombouw kast

Bekijk en vergelijk welke airco ombouw het beste past bij jou.

 

Locatie van de buitenunit

Staat je airco op de grond, op het dak of tegen de gevel? Voor iedere lokatie zijn er verschillende types airco kasten beschikbaar. 

 

Op een plat dak

Staat je buitenunit op een plat dak? Dan kun je een airc ocover kiezen die aan de achterkant open is. Is de achterkant open, dan is het aan te raden om een cover voor de achterkant van je airco te kiezen. Zo sluit hij mooi af. 

Aan de gevel

Als je buitenunit aan de gevel hangt dan heb je een omkasting nodig die aan de achterkant open is. Deze kant zit namelijk tegen de gevel. Daarnaast kun je een bodemplaat bestellen zodat de onderkant ook mooi weggewerkt is.

Op de grond

Staat je buitenunit op de grond, dan heb je 2 opties. Je kunt de achterkant open laten als de unit tegen een muur of schutting staat. Of je kunt een back cover bestellen om zo de achterkant mooi weg te werken.

 

Materiaal van de omkasting

 

Er zijn verschillende materialen waar je uit kunt kiezen.

Op de markt is er keuze uit een omkasting van verschillende materialen. De meest voorkomende zijn hout, metaal en WPC.
WPC of composiet is een mix van hout en plastic. Het voordeel hiervan ten opzichte van hout is dat je dit niet hoeft te schilderen. De meeste metalen kasten zijn van aluminium zodat ze niet roesten en licht van gewicht zijn.

 

Afmetingen van de omkasting

 

Bij de keuze voor de juiste maat moet je goed de afmetingen vergelijken.

Bij het kiezen van de juiste kast voor over je airco moet je goed naar de maten kijken. De meeste kasten zijn in 3 maten beschikbaar. Om te kijken welke voor jouw buitenunit geschikt is moet je je buitenunit opmeten of online de afmetingen opzoeken. Voor de juiste omkasting moet je goed kijken naar de binnenmaten. De meeste leveranciers vermelden deze netjes op de website.

 

Voldoende opening voor luchtstroom

 

Een omkasting van een buitenunit moet voldoende opening hebben voor de werking van de airco.

Een buitenunit heeft voldoende lucht nodig om goed te kunnen werken. Een goede airco kast heeft daarom voldoende opening voor een optimale luchtstroom. Een buitenunit blaast warme lucht uit en zuigt lucht aan. Om de werking van je airco optimaal te houden is het daarom belangrijk dat de airco kast deze luchtstroom niet beperkt. De meeste kasten hebben daarom ook lamellen met voldoende open stukken er tussen.

Doordat deze lamellen schuin staan zie je de openingen minder maar zijn er wel voldoende openingen voor de luchtstroom.

Geluid demping

 

Doordat je met een kast een constuctie over de buitenunit zet wordt het geluid een beetje gedempt.

Uit onderzoek komt naar voren dat de meeste buitenunits ongeveer 50dB aan geluid maken. Dit is wanneer de airco op maximaal vermogen werkt. De kleinere airco’s maken wat minder geluid en de grotere wat meer. 50dB geluid is vergelijkbaar met een koelkast die aan slaat.

Als je een omkasting over de buitenunit zet dan wordt dit geluid nog extra gedempt. De geluidgolven worden namelijk doorbroken door de airco kast. Sommige fabrikanten beweren dat je een enorm verschil in geluid hebt, maar dit hebben wij zelf nog niet kunnen ondervinden.

Ons advies is dus dat je voor geluiddemping alleen niet moet kiezen voor een kast over je airco. Het enige wat je hiertegen kunt doen is de airco lager zetten of helemaal uit. Dit zien we klanten soms doen die hun buitenunit op het terras hebben staan en er naast zitte

 

Bescherming

 

Met een omkasting zorg je er voor dat kinderen en huisdieren niet bij de bewegende delen kunnen komen.

Een omkasting beschermt je buitenunit tegens weersinvloeden. Bij een goede airco kast loopt het regenwater er af en komt er zo veel minder vocht op je binnenunit. Ook de zon heeft minder vrij spel.
Bij buitenunits die op de grond staan is een omkasting een groot voordeel voor de bescherming van kinderen en huisdieren. De buitenunit heeft binnenin bewegende delen waaronder een grote ventilator. Door een kast er overheen te zetten kunnen kinderen niet hun vingers er in stoppen.