Wat is Infrarood verwarming

Infrarood verwarming

 

Infrarood verwarming is een manier om een ruimte op te warmen zonder luchtcirculatie te gebruiken. In plaats daarvan gebruikt infrarood verwarming infrarode straling om direct objecten en mensen in een ruimte te verwarmen. Dit maakt het een efficiënte manier om een ruimte op te warmen, omdat het geen warmte verspilt door luchtcirculatie.

Er zijn verschillende soorten infrarood verwarming beschikbaar, waaronder panelen die aan het plafond of aan de muur worden bevestigd en vloerplaten die onder de vloer worden gelegd. Sommige infrarood verwarmingssystemen werken op elektriciteit, terwijl andere op gas werken.

 

De voordelen van infrarood verwarming

 

Een van de voordelen van infrarood verwarming is dat het direct op objecten en mensen werkt, wat betekent dat het comfortabel is om in een ruimte met infrarood verwarming te zijn. Bovendien is infrarood verwarming energie-efficiënt, omdat het geen luchtcirculatie nodig heeft om een ruimte op te warmen. Dit betekent dat het minder energie kost om een ruimte op te warmen met infrarood verwarming dan met een traditioneel verwarmingssysteem.

Infrarood verwarming is ook geschikt voor mensen met allergieën, omdat het geen stof of andere allergenen circuleert. Het kan ook worden gebruikt om specifieke delen van een ruimte op te warmen, zoals een werkplek of een leeshoek, wat betekent dat het niet nodig is om de hele ruimte op te warmen. Ideaal ook voor badkamers of andere kleine ruimtes.

 

Efficientie van infrarood verwarming

 

De efficiëntie van infraroodpanelen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het paneel, de afmetingen van het paneel en de afstand tussen het paneel en de te verwarmen oppervlakken. Maar ga uit van een COP van 1.

Over het algemeen zijn infraroodpanelen echter relatief efficiënt, omdat ze geen luchtcirculatie nodig hebben om de warmte te verspreiden en omdat ze een hogere warmte-efficiëntie hebben dan sommige andere verwarmingssystemen, zoals elektrische verwarming.

Om de efficiëntie van infraroodpanelen te verhogen, is het aan te raden om ze te installeren in gebieden waar ze direct op objecten en oppervlakken gericht zijn, zoals muren of plafonds, en om ze op een afstand van ongeveer 2 meter van de te verwarmen oppervlakken te plaatsen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen goed geïsoleerd zijn en dat de ruimte goed geventileerd is om de warmte efficiënt te laten circuleren.

 

Nadelen infrarood verwarming

 

Er zijn echter ook nadelen aan infrarood verwarming. Het kan duurder zijn om te installeren dan een traditioneel verwarmingssysteem, hoewel de lagere energiekosten op de lange termijn dit kunnen compenseren. Bovendien moeten infrarood verwarmingssystemen regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden om optimaal te blijven werken.

 

Conclusie

 

Onder de streep is infrarood verwarming een efficiënte manier om een ruimte op te warmen, omdat het direct op objecten en mensen werkt en geen luchtcirculatie nodig heeft. Het kan comfortabel zijn om in een ruimte met infrarood verwarming te zijn en het is geschikt voor mensen met allergieën. Want stof en andere deeltjes worden niet de ruimte in geslingerd zoals dat wel het geval is bij radiatoren.