Hoe duurzaam, en hoe werkt een airco eigenlijk? We vertellen je graag meer

Hoe werkt een airco?

 

Veel mensen weten niet hoe deze handige apparaten werkelijk werken. Ze weten alleen dat ze koelte verschaffen wanneer het buiten warm is.

 

Maar hoe zorgen airconditioners eigenlijk voor verkoeling? (Of verwarming in de winter?)

 

Een airco werkt door het verwijderen van warmte uit de lucht in de ruimte waar het apparaat is geplaatst. Het apparaat neemt de warme lucht op en transporteert deze naar het verdamperdeel. Hier wordt de warmte afgevoerd en wordt de lucht gekoeld. De gekoelde lucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen.

 

Met een airco in huis kan je het hele jaar door comfortabel wonen. Of het nu een warme zomerdag is of een koude winterdag, u kunt altijd de temperatuur in uw huis regelen. Bovendien is een airco energie-efficiënt, dus u kunt besparen op uw energiekosten.

 

Wil jij graag genieten van comfortabel wonen het hele jaar door? Neem dan contact op met ons team. Wij helpen u graag bij het kiezen en installeren van de perfecte airco voor uw huis.

 

Duurzaam en energie zuinige airco's?

 

Airconditioners zijn tegenwoordig veel zuiniger dan in het verleden. Dit komt door verbeteringen in technologie en ontwerp, evenals strengere energie-efficiëntienormen. Moderne airconditioners zijn ontworpen om energie te besparen door het gebruik van efficiëntere compressoren, beter geïsoleerde buizen en andere technologieën.

 

Sommige airconditioners zijn ook uitgerust met functies zoals slimme bediening en automatische instellingen die helpen bij het optimaliseren van het energieverbruik. Dit betekent dat ze niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook goedkoper zijn in gebruik.

 

Wat zijn energie zuinige Airco merken?

 

Er zijn veel airconditionermerken die bekend staan om hun energie-efficiëntie, hier zijn een aantal van de meest energie-zuinige merken:

 

    1. Panasonic
    2. Daikin
    3. LG
    4. Samsung
    5. Fujitsu
    6. Carrier
    7. Hitachi
    8. Mitsubishi Electric
    9. Toshiba
    10. Gree

 

Hoeveel verbruikt een standaard 2.5kW airco dan ongeveer per jaar? 

 

Het precieze energieverbruik van een 2,5 kW airconditioner hangt af van verschillende factoren, zoals de frequentie waarmee het apparaat wordt gebruikt, de efficiëntie van het systeem, de grootte van de ruimte waarin het wordt gebruikt en de weersomstandigheden.

 

Maar stel dat je de airco 3 uur per dag aan hebt staan. De ruimte goed is geisoleerd en de Airco dus snel op termperatuur is. Dan zal de airco in 3 uur tijd ongeveer 500 watt per uur vragen. Dat betekend dat je 1500 watt / 1.5kW aan energie zal vebruiken. 

 

Doe je dit keer 300 dagen per jaar. (Je bent ook wel eens op vakantie). Dan ben je dus 450kW aan energie kwijt voor een gemiddelde airco in een ruimte van 15m2. 

 

Het bovenstaande is natuurlijk een hele grove berekening en hangt af van de eerdere genoemde factoren.

 

Die koelmiddelen, wat is dat en is dat niet slecht voor het milieu?

 

    1. R-22: Dit is een chloorfluorkoolwaterstof (CFC) die als koelmiddel wordt gebruikt in oudere airconditioners. Het heeft een laag verbruik en is goedkoop, maar het heeft ook een negatieve impact op het milieu omdat het een ozonlaagverdunner is.

    2. R-410A: Dit is een niet-ozonafbrekend koelmiddel dat meestal wordt gebruikt in moderne airconditioners. Het heeft een hoge efficiëntie en is milieuvriendelijker dan R-22, maar het is duurder.

    3. R-134a: Dit is een niet-giftig en niet-brandbaar koelmiddel dat vaak wordt gebruikt in automobiele airconditioners. Het heeft een lagere efficiëntie dan R-410A, maar het is goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen.

    4. Ammoniak: Dit is een natuurlijk en milieuvriendelijk koelmiddel dat wordt gebruikt in commerciële en industriële airconditioners. Het heeft een hoge efficiëntie, maar het is giftig en moet met voorzichtigheid worden gehandhaafd en geïnstalleerd.

    5. CO2 (R-744): Dit is een natuurlijk en milieuvriendelijk koelmiddel dat steeds meer wordt gebruikt in airconditioners. Het heeft een hoge efficiëntie en een laag potentieel voor milieuschade, maar het is duurder dan andere koelmiddelen.

    6. R290: Dit is een nieuw koelmiddel dat ook bekend staat als propaan en wordt gebruikt in airconditioning- en koelapparatuur. Het wordt beschouwd als een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele koelmiddelen, zoals HFC's, omdat het een lager potentieel heeft om de ozonlaag te beschadigen en een lager broeikaseffect heeft. R290 is ook een efficiëntere koelmiddel en is gemakkelijk beschikbaar en betaalbaar. Echter, het moet wel met voorzichtigheid worden gebruikt, aangezien het ontvlambaar is en een brandgevaar kan opleveren.