ISDE Subsidie aanvragen. Hoe, waarom en een stappenplan

Om de overstap naar duurzame energie te bevorderen biedt de overheid de ISDE-subsidie. Dit is een subsidie die gericht is op het aanschaffen van specifieke producten. Je kunt hier elk jaar subsidie voor aanvragen. Ben je van plan om duurzame energie te gebruiken door middel van een warmtepomp of zonneboiler en wil je de ISDE subsidie ontvangen? Hier vind je meer informatie over de voorwaarden en stappen voor het aanvragen van subsidie.

STAP 1. VOORWAARDEN


Er zijn voorwaarden waaraan je moet voldoen om de ISDE-subsidie aan te vragen. Deze voorwaarden kunnen worden onderverdeeld in aanvraagvoorwaarden, algemene voorwaarden en voorwaarden voor het systeem. De regels voor het aanvragen van subsidie zijn anders voor particuliere en zakelijke gebruikers. Je kunt op de website van de overheid verder informatie vinden.


Voor particulieren: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/particulieren


Voor zakelijke gebruikers: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/zakelijke-gebruikers


STAP 2. CONTROLEER OF ER SUBSIDIE BESCHIKBAAR IS VOOR HET BETREFFENDE APPARAAT


Als je aan de voorwaarden voldoet, is de volgende stap om te controleren of het apparaat waarvoor je subsidie wilt ontvangen op de apparatenlijst staat. Op de website van de RVO staan lijsten van verschillende apparaten waar subsidie voor te verkrijgen is, inclusief een indicatie van het subsidiebedrag per apparaat. Er zijn aparte lijsten voor zonneboilers en warmtepompen.

Als het apparaat niet op de lijst staat, kun je de gegevens tijdens de aanvraag handmatig invoeren. Het is dan niet zeker of er subsidie verkregen kan worden en hoeveel het bedrag zal zijn. Het is belangrijk om voor de aankoop te controleren wat de subsidie-indicatie is en om de voorwaarden goed na te lezen om vervelende situaties te voorkomen.

Je kunt de verschillende apparatenlijsten vinden op de website van de overheid:

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/voorwaarden-apparaten

 

STAP 3. VERZAMELEN VAN VEREISTE DOCUMENTEN


Je moet bewijs uploaden van de aankoop en deskundige installatie van het apparaat. Dit kan zijn een bon of bankafschrift voor de aankoop en een factuur van de installateur als bewijs van installatie. Houd ook productdocumenten bij de hand voor eventueel nodige informatie.


STAP 4. AANVRAAG SUBSIDIE


Voldoe je aan de voorwaarden en staat het apparaat op de lijst? Dan heb je alles om subsidie aan te vragen. Wees op tijd met aanvragen, want voor particulieren moet de aanvraag binnen 6 maanden na installatie worden ingediend, en voor zakelijke gebruikers moet de aanvraag vooraf aan de aankoop worden ingediend. Hier is een korte beschrijving van de stappen voor het aanvragen van subsidie.