Op zoek naar een Airco voor in huis? 

Wij geven tips en eerlijke informatie. 

Iedere zomer sta je weer op het punt om bij hoge temperaturen rond te gaan kijken voor een Mobiele of Split unit airco. En we werken tegenwoordig veel thuis, verkoeling op je werkplek is belangrijk voor de concentratie. Naast dat de airco voor verkoeling kan zorgen op die warme dagen, scheelt het in gasverbruik in de wintermaanden. De airco's van tegenwoordig zijn meestal voorzien van een zogenaamde warmtepomp. Deze kunnen dus ook verwarmen!  

Je bent dus op zoek naar een airco voor in huis?

Tijdens een hittegolf vis je eigenlijk altijd achter het net. De airco's zijn dan allemaal uitverkocht. 

TIP: Wil je besparen op je airco installatie? Vraag dan in de winter een offerte aan. We bieden altijd 5% winterkorting aan. 

 

 

 

Prijzen en kosten voor het plaatsen van een airco in huis

De prijzen verschillen nogal. 9 van de 10 partijen bieden een installatie service. Let op dat dat vanaf prijzen zijn. Laat je dus vooraf goed informeren en laat in ieder geval iemand langskomen, dan komen beide partijen niet voor verrassingen te staan.

Ga dus op zoek naar een installateur zoals klimaatdomein.com die duidelijk is in wat er wel en wat er niet is inbegrepen. Ook komen we graag bij je langs. 

Weetje*: Het is in Nederland verboden om zelf een airco systeem te installeren in je huis. Je bent verplicht om hier een STEK (F-gassen) gecertificeerd persoon of bedrijf hiervoor in te huren. Er wordt gewerkt met broeikasgassen die gevaarlijk zijn voor het milieu.

Goed omgaan met materiaal, leidingen en de gebruikte gassen is dus van groot belang. Daar heeft de monteur een pittige studie voor moeten doen. Ook de apparatuur die gebruikt wordt is kostbaar en specifiek bedoeld voor het plaatsen en het in bedrijf brengen van airco installaties. 

De Airco prijzen van klimaatdomein voor in huis

Zoals in iedere markt zijn er veel aanbieders met verschillende airco's en met verschillende prijzen. Helaas zijn er ook veel aanbieders die direct in China de onbekende (nieuwe) merken het land binnen halen. Niet verstandig vinden wij.

Het klinkt leuk, een airco voor een paar honderd euro die zegt dat hij de woonkamer van 120m2 wel kan koelen. Dan kom je toch van een koude kermis thuis... Dit zijn overigens met name de mobiele airco's.

De onbekende airco merken:

De capaciteit is vaak helemaal niet wat ze beloven. De materialen die worden gebruikt zijn vaak van slechte kwaliteit. De compressor maakt ontzettend veel lawaai. En het gevaar op lekkage van de zeer schadelijke stoffen is groter.

Onder de streep zit je opgescheept met een slecht presterende airco, met aanverwante risico's, waar je teveel voor hebt betaald. 

Kies daarom altijd voor een gerenomeerd aircomerk zoals Daikin, Haier, Mitsubishi, Panasonic of Carrier. 

Je betaald misschien 30% meer maar dat verdien je terug in: Elektrisch verbruik, Geluid, Garantie (>5jr) en het ziet er vaker veel beter uit. 

Klimaatdomein biedt enkel airco's aan inclusief installatie en zonder verrassingen. Altijd met 5 jaar garantie. 

Airco prijzen in huis (woonkamer)

Hieronder een overzicht van de prijzen van een airconditioning voor de woonkamer. Dit tot een ruimte van ongeveer 200m2.

Het merk Haier is op basis van prijs de beste keus. Haier is een Chinees merk wat compressors gebruikt van het merk Panasonic. Een degelijk en betrouwbaar merk met heldere garanties.

Haier is de op twee na grootste fabrikant van witgoed ter wereld.

Type Hoeveel kubieke meter wil je ermee kunnen koelen Vermogen Prijs
Inbouw airco voor de woonkamer Tot 50 kubieke meter 2,5 kW  1499 euro
Inbouw airco voor de woonkamer Tot 150 kubieke meter 5,0 kW  2195 euro
Inbouw airco voor de woonkamer Tot 200 kubieke meter 7,0 kW  2399 euro
Mobiele airco Tot 70 kubieke meter 1,5 kW Tussen 300 en 800 euro

Airco prijzen voor in slaapkamer

Hieronder een overzicht van de prijzen van een airconditioning voor in de  slaapkamer. Let op dat een airco in de slaapkamer vooral heel stil moet zijn. Een sleep functie of nacht functie is daarom handig! Daikin heeft met zijn airco's vooral aandacht besteed aan de stille motor. Deze hoor je s'nachts dus ook bijna niet en toch houd hij de ruimte koel.

Afmeting Vermogen De gemiddelde prijs 
Tot 50 m3 2,5 kW 1495 euro
Tot 100 m3 3,5 kW 1795 euro
Tot 150 m3 5,0 kW 2499 euro

Wil je meer weten over een airco voor jouw slaapkamer? Lees dan hier meer. 

Airconditioning prijzen inclusief montagekosten

Zoals al eerder aangegeven zijn er veel partijen die een installatie service aanbieden. Let erop dat ze extra berekenen voor de leiding lengtes, afvoer, plinten, en de afstand naar de stroom. Let ook op dat als er grotere airco systemen worden geplaatst er ook een aanpassing gedaan moet worden in de stoppenkast.

Bij klimaatdomein bieden we ALL IN prijzen zonder fratsen. Een langere leiding of een extra plintje is dus inbegrepen in de prijs. 

Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen die wij hanteren voor het installeren van de beste merken in jouw woning.

Soort De gemiddelde prijzen*
Split airco € 1.600 – € 3.250
Multi split airco € 3.000 – € 5.550
Airco zonder buitenunit € 1.300 – € 2.150
Mobiele airco € 300 – € 650

* De gemiddelde prijs inclusief installatie, btw en voorrijkosten + materiaal.

 

De verschillende soorten airco's en de voor en de nadelen. 

Hieronder een overzicht van de soorten airco’s met beschrijving en de voor-en nadelen van elk type.

Soort  Omschrijving Voordeel Nadeel
Split airco Binnenunit (airco) en buitenunit (motor) Stil en compact. + Installatiekosten
       
Multi split airco Meerdere binnenunits (airco) en buitenunit (motor) Meerdere units aan te sluiten + installatiekosten
Airco zonder buitenunit Enkel een niet verplaatsbare binnenunit.

Heeft geen buiten unit. Handig voor in een loods of schuur bijv. (vaak gesloten systemen en dus zelf te installeen) + installatiekosten
Mobiele airco Mobiel, te verplaatsen Lekker betaalbaar* Slang die naar buiten moet, weinig vermogen. (inefficient)

 

Extra voordelen van zowel split- als multisplit airco t.o.v mobiele:

 • Veel energiezuiniger (Energielabel A op mobiele airco staat gelijk aan D voor split airco)
 • Veel stiller
 • Geen ruimte kwijt op de vloer

Met het bovenstaande voorbeeld willen we eigenlijk iedereen adviseren te kiezen voor een split of multi split airco. Een investering die zich zeker terugverdiend ten opzichte van een mobiele airco. 

Het gebruik van een airco is al niet zo milieuvriendelijk. Kies daarom in ieder geval voor een zo min mogelijke belasting voor het milieu. Kortom: Geen Mobiele airco maar beter een Split of Multisplit airco. 

Montagekosten

Hieronder een overzicht van de montagekosten.

Soort Gemiddelde prijzen incl. btw
Split airco € 1000
Multi split airco € 1350
Airco zonder buitenunit € 750

*montage en materiaal zit bij ons in de prijs inbegrepen

De afweging bij de aanschaf van een airco in huis

 • Een stille airco voor in je huis Wil jij de zomer in een gekoeld huis doorbrengen zonder dat je voortdurend het gezoem van een airco hoort, dan doe je er goed aan om één van de duurdere mogelijkheden aan te schaffen. Daikin is een A merk en richt zich volledig op kwaliteit, duurzaamheid en vooral een stille compressor. (de motor van de airco)
 • Is design of de geluidsproductie van je airco geen probleem? Kies dan voor de Haier airco. Iets minder stijlvol, vaak net wat luider in gebruik.

Wat moet een airco kosten is afhankelijk van jouw situatie.

 • Situatie 1: Hoe groot is de ruimte die je gekoeld wil hebben. Heb jij een kleine woonkamer die je gekoeld wil hebben, dan zal je een minder zware airco nodig hebben dan bij een grote woonkamer. (je kan bij kllimaatdomein kiezen voor jouw type ruimte) Een grote woonkamer of een benedenverdieping met meerdere aaneengesloten ruimtes koelen kan met een zwaardere airco. Je hebt weliswaar meer vermogen nodig maar het resultaat is beter. Het is dan ook verstandig on niet te besparen op het vermogen van een airco. 
 • Situatie 2: Wil je een inbouw-airco of een mobiele airco. Een inbouw-airco zal altijd meer kosten bij de aanschaf. Toch zijn deze kosten snel terugverdiend als je dit vergelijkt met een mobiele airco. 

Prijsklassen per aircomerk

Kies je voor de Mercedes of is de Volkswagen goed genoeg?  Welke soorten merken zitten in het hoge segment? Hieronder een klein overzicht van de merken die wij voeren. Dat zijn eigenlijk gelijk de grootste merken in de markt.

 

Segment Merken De prijs*
Laag
 • Gree (binnenkort ook leverbaar)
 • Haier
Tussen de € 1495 en € 2500
Hoog
 • Daikin
 • Mitsubishi (Binnenkort leverbaar)
 • Panasonic (Binnenkort leverbaar)
Tussen de
€ 2200 en € 4000

Extra opties voor je airco in huis.

Een airco verbinden met het internet is handig. Vooral als je weg bent en je alvast je slaap of woonkamer wilt verwarmen of koelen. Geen gehannes met afstandbediening. Gewoon met een app vanaf je telefoon. in de meeste gevallen zijn dit optionele toevoegingen bij een airco. Maar ook zijn het de extra binnenunits, het design en een onderhoudscontract, wat de kosten drukt. 

Optie De prijs* Uitleg
Airconditioning bedienen met WiFi (via app) € 90 – € 190 extra Door middel van het internet kun je je airconditioning bedienen als je verbonden bent met je WiFi. (handig!)
Extra binnen units € 1000 – € 1200 per unit Je kunt op 1 buitenunit meerdere binnenunits aansluiten. (Wij zullen je hierbij adviseren)
Design € 500 extra Wil je niet zo’n standaard airco dat niet bij je interieur past? Dan kun je voor een design airco kiezen. (Zoals die van Daikin)
Onderhoudscontract € 125 per jaar Onderhoud voorkomt grotere kosten op langere termijn.

* Gemiddeld, inclusief BTW en montage

Heb je na het lezen van het bovenstaande een goed beeld gekregen van de voor en de nadelen, de kosten van aanschaf en de kosten van de plaatsing van een airco in huis? 

Wil jij een airco in huis? Neem dan contact met ons op.

Airco + installatie

Inbouw van jouw airco door een gecertificeerde monteur

Airco installatie

Airco installatie door klimaatdomein. We werken transparant en zonder verrassingen. Stuur ons foto's van de situatie zodat wij goed kunnen beoordelen wat de impact is van de airco installatie.

Vervolgens bepalen we samen wat de prijs is. Dit is inclusief montage, materiaal en vervoer. Daar zijn we eerlijk in en zonder verrassingen achteraf.

Ook na de installatie van jouw airco kan je bij ons terecht. Is er toch iets niet geheel naar wens, laat het ons dan weten en we bedenken een oplossing die past.

Op al onze installaties en producten zit standaard 2 jaar. Op sommige van de producten zoals de Daikin Airco's zit maarliefst 5 jaar garantie. Maak je dus geen zorgen.