Hoe bepaal ik het juiste vermogen voor mijn airco in mijn kamer of kantoor?

De juiste grootte / capaciteit van een airconditioner voor jouw ruimte is afhankelijk van;

  1. Ruimtegrootte: Het is belangrijk om de afmetingen van de ruimte te weten, zodat u een airconditioner kunt kiezen met de juiste capaciteit. Over het algemeen geldt: hoe groter de ruimte, hoe krachtiger de airconditioner moet zijn. En dus des te meer Kilowatt er nodig is om de ruimte te koelen of te verwarmen.

  2. Raam- en deuropeningen: De hoeveelheid natuurlijke lucht die in de ruimte binnenkomt, beïnvloedt de hoeveelheid verwarming en koeling die nodig is.

  3. Isolatie: De isolatie van uw huis speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste grootte van uw airconditioner.

  4. Gebruik: Het aantal personen in de ruimte en het soort activiteiten dat daar plaatsvindt, hebben ook invloed op de hoeveelheid verwarming en koeling die nodig is.


Er zijn online calculators en tools beschikbaar die u kunt gebruiken om de juiste grootte van uw airconditioner te bepalen.

Let op: Een airconditioner die te klein is, zal waarschijnlijk te hard moeten werken om de ruimte te koelen, wat leidt tot hogere energiekosten en een verkorte levensduur van het apparaat. Een airconditioner die te groot is, zal waarschijnlijk inefficiënt en onnodig duur zijn.


Vind hier de berekening